Campus Natura

 • Presentació
 • Programa
 • Perfil dels candidats/es
 • Procés de selecció
 • Calendari
 • Espais naturals
 • Inscripcions
 • Preguntes freqüents

Presentació

SESSIONS AJORNADES FINS A NOU AVÍS

 

El Programa Campus Natura és un programa organitzat per la Fundació Catalunya La Pedrera que té per objectiu fomentar les vocacions científiques de 30 joves estudiants de 1r i 2n de batxillerat amb interès especial en el camp de la conservació de la biodiversitat i la natura.

El programa és una oportunitat per a que els estudiants entrin en contacte amb el treball de camp i aprofundeixin en les diferents tècniques d’estudi i conservació de la fauna i la flora terrestre i marina de la mà d’experts en aquest àmbit.

El programa consta de 7 sessions teoricopràctiques de dissabte o de cap de setmana, que es duen a terme durant el curs escolar 2019-2020, entre els mesos de setembre i maig. La majoria de les sessions tenen lloc als espais naturals de la Fundació Catalunya La Pedrera: La Pedrera – Casa Milà, Muntanya d’Alinyà, MónNatura Pirineus, MónNatura Delta, Montserrat – Coll de Can Maçana, Món Sant Benet. En aquestes sessions es tractaran diferents temes relacionats amb la biodiversitat i la conservació del medi ambient i la natura.

INSCRIPCIONS TANCADES

Programa

Perfil dels candidats/es

 • Alumnat que cursarà 1r o 2n de batxillerat en la modalitat de ciències i/o tecnologia durant el curs 2019-2020.

 • Estudiar en un centre de secundària de Catalunya, ja sigui públic, privat o concertat.

 • Mostrar especial motivació, interès i curiositat entorn la ciència i especialment en l'àmbit de conservació i la natura.

 • Tenir un bon expedient acadèmic.

 • Mostrar bones habilitats interpersonals i de comunicació.

 • Tenir un bon nivell d’anglès oral i escrit.

 • Mostrar il·lusió en participar i compromís per aprofitar les oportunitats que ofereix el Programa Campus Natura durant l'edició 2019-2020.

Procés de selecció

 • Totes les candidatures rebudes seran avaluades individualment. Per a la selecció es valorarà la informació i documentació online dels diferents formularis d’inscripció, que inclouen:

  • Carta de motivació.

  • Expedient acadèmic.

  • Les dues recomanacions confidencials del centre educatiu.

  • La motivació i les ganes de participar en experiències científiques en l’àmbit de la conservació i la natura.

 • La selecció dels candidats la farà un tribunal de selecció intern de la Fundació Catalunya La Pedrera un cop es tanquin les inscripcions.

 • Durant el procés de selecció en alguns casos es podran fer entrevistes per Skype als candidats per acabar de resoldre la seva candidatura.

 • La selecció final es comunicarà a partir del 18 de juny de 2019.

 • El total d’estudiants seleccionats entre totes les candidatures presentades per participar al Programa Campus Natura és de 30.

 • Totes les comunicacions es faran via correu electrònic.

 • La resolució del tribunal de selecció és inapel·lable.

Calendari

Data

Lloc

Ciutat

Horari

Títol sessió

Centre de Recerca/institució

5 i 6 d'octubre 2019

MónNatura Delta de l'Ebre

Amposta

Dissabte 8h a diumenge 17.30h

Aus residents i migratòries. Fotografia de natura. Restuaració de saladars i estanys litorals.

Fundació Catalunya La Pedrera i Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)

9 de novembre 2019

Món Sant Benet

Sant Fruitós de Bages

8.30h a 18h

Ecosistemes fluvials. Estudi de la flora del riu al bosc Mediterrani.

Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) i Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

15 de febrer 2020

Montserrat - Coll de Can Maçana

El Bruc

9h a 18h

Geologia i paissatge. Gestió d'espais naturals

Fundació Catalunya La Pedrera i Parc Natural de Montserrat

Sessió ajornada. Data pendent de confirmar.

MónNatura Pirineus

Planes de Son

Divendres 15.30h a diumenge 20h

Identificació de fauna diurna i nocturna. Recollida de mostres biológiques i anàlisi al laboratori. Reintroducció d'espècies.

Fundació Catalunya La Pedrera i Projecte Piros LIFE

18 d'abril 2020

Cala de Sant Francesc i Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB)

Blanes

8.30h a 18.30h

Estudi de la biodiversitat marina al camp i al laboratori. Conservació dels ecosistemes marins.

Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB)

9 i 10 de maig 2020

Muntanya d'Alinyà

Alinyà

Dissabte 8h a diumenge 17.30h

Estudi de poblacions d'invertebrats i ocells. Fauna salvatge. Relació de l'èsser humà amb la natura. Estudi de rapinyaires.

Fundació Catalunya La Pedrera i Aubèrria

Divendres 22 de maig 2020

La Pedrera - Casa Milà

Barcelona

17h a 20h

Gaudí i la natura. Acte de cloenda i lliurament de diplomes.

Fundació Catalunya La Pedrera

Litoral de Blanes: Cala de Sant Francesc i Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB)

El Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB) és un centre d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), que depèn del Ministeri d’Economia i Competitivitat. El CEAB es va inaugurar a l’octubre de 1985 i en l’actualitat centra la seva activitat investigadora en els àmbits de l’ecologia i la biologia d’organismes, tant de sistemes marins com d’aigües continentals.

La investigació que es porta a terme al CEAB té com a objectius generals identificar la diversitat d’organismes i entendre les seves funcions i interaccions en la naturalesa, així com l’aplicació d’aquest coneixement en l’ús i gestió racional dels recursos del nostre planeta i la predicció de respostes a modificacions ambientals. Es treballa amb una àmplia gamma d’estudis i aproximacions que van des de la composició bioquímica i genètica dels organismes fins a l’estructura i dinàmica de poblacions i ecosistemes.

La Pedrera - Casa Milà

La Casa Milà (1906-1912) és un edifici construït per l’arquitecte Antoni Gaudí per encàrrec de Pere Milà i Roser Segimon. El nom de l’edifici, “Casa Milà”, es deu a aquest fet, va ser la nova residència de la família Milà. El matrimoni va ocupar-ne el pis principal i va llogar la resta d’habitatges. La Casa Milà és l'edifici civil més emblemàtic d’Antoni Gaudí, tant per les seves innovacions constructives i funcionals com per les solucions ornamentals i decoratives. Es tracta d’una obra d’art total. Coneguda com “La Pedrera” pel seu aspecte exterior, semblant a una pedrera a cel obert, presenta formes extretes de la natura. Va ser la darrera obra civil de Gaudí i va suposar la ruptura amb els esquemes del seu temps.

Muntanya d'Alinyà

Espai Natura Muntanya d’Alinyà se situa als Prepirineus catalans, l’única regió d’Europa on nidifiquen i s’observen amb facilitat les quatre espècies de voltors que viuen a l’Antic Continent: voltor comú, trencalòs, voltor negre i aufrany.

Situat entre la serra del Cadí i el riu Segre, l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà, és la finca privada més gran de Catalunya. Les seves més de 5.000 ha, entre 500 i 2.380 m d’altitud, i el seu relleu accidentat, li donen una diversitat d’ambients superlativa. Pastures, rius, boscos, cims, penya-segats i tarteres formen un conjunt d’una excepcional riquesa ecològica i paisatgística, on la gran fauna pirinenca viu en harmonia amb la població local.

Món Sant Benet

Món Sant Benet és un projecte cultural, turístic i de lleure d’una gran singularitat. Un conjunt únic, on trobareu un monestir medieval a escassos metres d’un innovador centre internacional de recerca en cuina. I tot en un entorn natural incomparable.

Innovadores visites guiades al monestir, una oferta gastronòmica variada i d’alta qualitat, visites i activitats a la Fundació Alícia (Alimentació i Ciència)... Món Sant Benet fusiona l’art medieval, la natura i la gastronomia per crear una proposta d’oci i cultura atractiva i pensada per a tots els públics.

Montserrat - Coll de Can Maçana

Ubicat al municipi del Bruc i situat al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, l’Espai Natura Montserrat - Coll de Can Maçana ocupa gairebé un 7% del parc natural i és el punt principal d’accés als camins i les agulles de roca d’aquest sector de Montserrat més desconegut, on els monòlits i les formes verticals conformen un laberint únic i meravellós. El nou punt d’atenció als visitants d’aquest espai permetrà accedir a totes les rutes d’aquest part de Montserrat amb tota la informació necessària per a gaudir-ne al màxim, així com descobrir racons més desconeguts per al públic en general, com ara l’Espai històric de les batalles del Bruc o l’església de Sant Pau Vell.

La Fundació ha recuperat aquesta entrada del parc natural pel vessant nord-oest per reconvertir-la en àrea de lleure. Des d’aquest punt surten els itineraris que van a sectors molt populars de la muntanya com són les Agulles, el refugi Vicenç Barbé, l’església de Sant Pau Vell, la Cadireta...

MónNatura Delta de l'Ebre

MónNatura Delta de l’Ebre és un gran centre pensat per entendre i gaudir la màgia del Delta. La sal, la pesca tradicional i la observació d’ocells són els tres grans fils conductors que mouen i condueixen MónNatura Delta de l’Ebre, format per un conjunt d’espais que dona valor a aquest territori i a la biodiversitat que l’envolta.

La Fundació Catalunya La Pedrera ha restaurat els terrenys de les antigues salines de la Tancada, amb una superfície de 41’2 hectàrees, posant en relleu el valor mediambiental de la zona mitjançant diferents espais visitables i una proposta d’activitats lúdiques i didàctiques que permeten conèixer de prop el valor d’aquesta àrea de llacunes.

MónNatura Pirineus

MónNatura Pirineus, inaugurat l’any 2002, és un equipament de la Fundació Catalunya La Pedrera que ofereix estades i activitats adreçades a tot tipus de públic amb una missió molt clara: sensibilitzar a la societat vers el desenvolupament sostenible i la conservació de la natura i el paisatge mitjançant activitats d’educació ambiental.

Ubicat en el bonic paratge de les Valls d’Àneu, al Pallars Sobirà, MónNatura Pirineus és un centre que disposa d’unes instal·lacions úniques als Pirineus que permeten al visitant fer vida a l’alta muntanya i descobrir els seus atractius, posant en valor la cultura de la sostenibilitat i oferint la identificació i el respecte pels diferents elements que configuren el paisatge.

El centre està dotat d’un edifici bioclimàtic, de més de 3.000 m2 que utilitza energies renovables i on hi ha l’àrea residencial i de serveis i l’àrea d’activitats; un Centre de Fauna per conèixer de primera mà les espècies que conformen la fauna salvatge dels Pirineus; i un Observatori Astronòmic, per a ús pedagògic, que ofereix una vistes espectaculars gràcies a l'absència de contaminació lumínica i atmosfèrica, el qual està inclòs i reconegut, dins la xarxa internacional avalada pel Minor Planet Center (MPC), òrgan de Unió Astronòmica Internacional (UIA).

Inscripcions

 • Tot el procés d’inscripció és online a través de la pàgina web https://bojos-ciencia.fundaciocatalunya-lapedrera.com/. No s’acceptarà cap document enviat per correu postal o a través del correu electrònic.

 • Cada centre educatiu podrà presentar un màxim de 3 estudiants. En cas de rebre més de 3 candidatures d’un centre educatiu automàticament s’eliminaran totes les candidatures del centre.

 • Atenció! Si el vostre centre educatiu té 4 línies o més de batxillerat, contacteu amb nosaltres.

 • Per a la consideració de les candidatures és imprescindible:

  • La tramesa online del formulari d’autorització amb les dades del pare/mare o tutor legal.

  • La tramesa online del formulari d’inscripció que ha d’omplir el candidat/a.

  • La recomanació confidencial online del professor/a de la modalitat de ciències, tecnologia o matemàtiques.

  • La recomanació confidencial online del tutor/a, cap d’estudis o director/a del centre.

 • Les candidatures que no omplin tota la documentació online sol·licitada quedaran excloses del procés de selecció.

 • L’enviament de tots els formularis no garanteix l’entrada directa al Programa Campus Natura. Totes les candidatures presentades formaran part d’un procés de selecció.

 • La data límit d'inscripció al Programa Campus Natura és el 3 de juny de 2019.

Veure l'apartat de Preguntes Freqüents dins del Campus Natura, si teniu dubtes.

 

Cost del programa

 • La Fundació Catalunya La Pedrera organitza i finança el Programa Campus Natura.

 • Un cop hagi sigut seleccionat i per confirmar la seva plaça al programa, cada estudiant farà l'aportació de l'import de 270€ com a contribució a part del cost del Programa Campus Natura a través de la pàgina web.

 • La participació al Programa Campus Natura inclou:

  • Transport d’anada i tornada des de La Pedrera – Casa Milà a tots els espais naturals on transcorren les diferents sessions.

  • Allotjament i manutenció de les sessions de cap de setmana a MónNatura Delta de l’Ebre, MónNatura Pirineus i Muntanya d’Alinyà*.

  • Formació dels estudiants per part dels professionals dels diferents àmbits de la natura que participen al programa.

  • Assegurança d’accidents i responsabilitat civil.

  • Material didàctic.

*L’esmorzar i dinar del dissabte no estan inclosos a les sessions de cap de setmana a MónNatura Delta de l’Ebre i Muntanya d’Alinyà.

 • El pagament s’haurà de dur a terme abans del 27 de juny de 2019. Els candidats que no facin el pagament dins el termini establert seran exclosos del programa.

 • El Programa Campus Natura basa el procés de selecció en les qualitats dels candidats.

 • La Fundació Catalunya La Pedrera està compromesa a donar oportunitats als joves i no deixarà cap alumne seleccionat fora del Programa Campus Natura per raons econòmiques. Per això, estudiarà la concessió de beques als candidats que justifiquin, mitjançant l’aportació de documentació, no poder fer front a l’import de matriculació. Per a la sol·licitud de beques contacteu amb nosaltres un cop la vostra candidatura hagi estat seleccionada.

 • Qualsevol dubte respecte al pagament, podeu contactar amb nosaltres.

 

Calendari General

Dates

Procés

6 de maig – 3 de juny 2019

Inscripcions

4 de juny – 17 de juny 2019

Procés de selecció de candidats

18 de juny 2019

Comunicació als estudiants seleccionats i no seleccionats

18 de juny – 27 de juny 2019

Pagament per confirmació de la plaça de l’estudiant

18 de juny – 27 de juny 2019

Documentació dels estudiants

9 de setembre 2019

Reunió informativa Campus Natura

5 d’octubre 2019

Inici del programa

 

Preguntes freqüents

1. El Programa Campus Natura és exclusiu per a estudiants de batxillerat?

Sí. El programa està adreçat a estudiants que estiguin cursant 1r o 2n de batxillerat durant el curs 2019-2020 en la modalitat de ciències i/o tecnologia.

2. Em puc presentar per lliure?

No. Cada centre educatiu selecciona els estudiants que presenta al programa. Per tant, primer parla amb el teu tutor/a. Tingues en compte que el teu tutor/a, cap d'estudis o director/a i un dels teus professors t’hauran de fer una carta de recomanació. A l’apartat d’inscripcions del Campus Natura trobaràs tots els passos a seguir per a formalitzar la teva sol·licitud.

3. Quants alumnes d’un mateix centre educatiu es poden inscriure al Programa Campus Natura?

Cada centre educatiu podrà presentar un màxim de 3 estudiants inscrits. En cas de rebre més de 3 candidatures d’un centre educatiu automàticament s’eliminaran totes les candidatures del centre per aquell curs. Si el vostre centre educatiu té 4 línies o més de batxillerat, contacteu amb nosaltres.

4. Com he de fer arribar la meva carta de motivació i expedient acadèmic?

A través d’un formulari online que t'arribarà quan els teus pares o tutors legals hagin omplert el seu formulari d’autorització (i hi posin el teu correu electrònic). Aquesta és l'única via admesa per a fer-nos arribar la teva carta de motivació i l'expedient. No s’acceptaran documents via correu electrònic o correu postal.

5. Com han de fer arribar el meu professor/a i el meu tutor/a la seva carta de recomanació? Per correu electrònic? Per correu?

A través d’un formulari online que els arribarà quan els teus pares o tutors legals hagin omplert el seu formulari d’autorització (i hi posin el seus correus electrònics). Han de ser dues persones diferents. Aquesta és l'única via admesa per a fer-nos arribar les seves cartes de recomanació. No s’acceptaran documents via correu electrònic o correu postal.

6. Quan es tanquen les inscripcions dels cursos?

Es tanquen el dilluns 3 de juny de 2019.

7. Si formo part d’algun curs del Programa Bojos per la ciència durant l’edició 2019 mentre faig 1r de batxillerat, em puc presentar al Programa Campus Natura que està dirigit també a estudiants de 2n de batxillerat?

Sí, és totalment compatible, sempre que les sessions no se solapin si encara no has acabat el curs de Bojos per la ciència.

8. Si estic participant o he participat a altres programes de la Fundació Catalunya La Pedrera com el Programa Joves i Ciència o el BIYSC, em puc presentar al procés de selecció del Programa Campus Natura?

Sí, és totalment compatible sempre i quan compleixis els requisits d’accés.

9. Si em presento al procés de selecció del Programa Campus Natura i em seleccionen em podré presentar al procés de selecció de la següent edició del programa Bojos per la ciència, que obre inscripcions al setembre?

No, si has estat seleccionat o seleccionada al Programa Campus Natura no et podràs inscriure a la propera edició del Programa Bojos per la ciència donat que es poden solapar les sessions que tinguin lloc de gener a maig 2020 dels dos programes.

10. Quin cost té?

Un cop hagi sigut seleccionat i per confirmar la seva plaça al programa, cada estudiant farà el pagament de la quota d’inscripció al Programa Campus Natura de 270€ a través de la pàgina web.

La quota d’inscripció al Programa Campus Natura inclou:

 • Transport d’anada i tornada des de La Pedrera – Casa Milà a tots els espais naturals on transcorren les diferents sessions.

 • Allotjament i manutenció de les sessions de cap de setmana a MónNatura Delta de l’Ebre, MónNatura Pirineus i Muntanya d’Alinyà*.

 • Formació dels estudiants per part dels professionals dels diferents àmbits de la natura que participen al programa.

 • Assegurança d’accidents i responsabilitat civil.

 • Material didàctic.

*L’esmorzar i dinar del dissabte no estan inclosos a les sessions de cap de setmana a MónNatura Delta de l’Ebre i Muntanya d’Alinyà.

11. Si tinc consultes sobre la logística del programa (inscripcions, calendari, pagament, etc.) a qui puc fer la consulta?

Pots fer la teva consulta a través de coneixement@fcatalunyalapedrera.com.