Mòdul 7 - Biologia computacional

Sessió 14. Introducció a la genòmica​

Dia: Dissabte 3 d'octubre

Horari: 9.30h a 14h

Lloc: Carrer Jordi Girona, 31 (Torre Girona)

Idioma: Català

Què ens fa diferents a les persones? Quines malalties podem desenvolupar al llarg de la nostra vida? Identificar mutacions en el nostre ADN ens pot ajudar tant a detectar malalties com a conèixer els nostres orígens o saber qui és el nostre pare. Veurem com es detecten i s’interpreten les variacions en el nostre genoma.

Sessió 15. Proteïnes i disseny de fàrmacs​

Dia: Dissabte 17 d'octubre

Horari: 9.30h a 14h

Lloc: Carrer Jordi Girona, 31 (Torre Girona)

Idioma: Català

Els enzims són un tipus de proteïnes que permeten l’existència de la vida tal com la coneixem. Petits canvis en la seva seqüència, coneguts com mutacions, poden alterar la seva eficiència i originar l’aparició de malalties o processos de resistència a fàrmacs. Mitjançant eines bioinformàtiques, aprendrem les bases d’algunes malalties i com es pot fer un tractament personalitzat per a cada pacient.

Sessió 16. De les xarxes socials a les xarxes biològiques / Mineria de textes biomèdics​

Dia: Dissabte 24 d'octubre

Horari: 9.30h a 14h

Lloc: Carrer Jordi Girona, 31 (Torre Girona)

Idioma: Català

Aquesta tercera sessió de biologia computacional explorarà aplicacions de la biologia computacional més enllà de la genòmica i la proteòmica, en dues parts: xarxes i mineria de textes.

Xarxes: Què tenen en comú la xarxa d’aeroports, Google i una cèl·lula? Totes són scale-free networks, sistemes molt robustos que poden suportar perdre algun dels seus elements. Aquestes xarxes es poden emprar tant per guanyar eleccions com per predir funcions de proteïnes. Parteixen de la base: “digues amb qui vas i et diré qui ets”. Aprendrem conceptes bàsics i visualització de xarxes aplicables a l’àmbit de la biologia.

Mineria de textos: La segona part de la sessió consistirà en una breu introducció al Processament del Llenguatge Natural (PLN), ensenyant breus exemples de diferents línies de recerca relacionades. S’explicarà la necessitat i el potencial d’aplicar aquests paradigmes al domini biomèdic. Els assistents podran veure el funcionament d’alguns mètodes aplicats a casos reals, tals com extracció d’informació de publicacions científiques o d’informes mèdics.

 

<Tornar al Programa